Apunt a l'Associat
Primera Quinzena de Maig
Núm. 57
NOTÍCIES FEDERACIO DE GREMIS DE CONSTRUCCIO

FGC segueix la ronda de visites a l’Administració entrevistant-se amb la subdelegada del Gobierno, Sra. Imma Manso, per aconseguir complicitat en la lluita contra l’intrusisme

Representants de la Federació de Gremis de la Construcció de Lleida (FGC) prosegueixen la ronda de visites a les diferents Administracions per tal d’assolir la seva complicitat en la lluita contra l’intrusisme professional que registra aquest sector a hores d’ara i conseguir així disminuir la competència deslleial. El dia 10 de maig el president de la Federació, Sr. Josep Maria Gardeñes, acompanyat de la resta de membres de l’entitat, s’entrevisten amb la subdelegada del Gobierno, sra. Imma Manso, per tal de traslladar-li la necessitat de controlar l’ intrusisme professional. DEMANAR FOTO.


Curs de Restauració de Patrimoni Històric a la Seu Vella adreçat a autònoms i treballadors de la Construcció

COELL organitza un Curs subvencionat de Restauració de Patrimoni Històric adreçat a autònoms i treballadors del conveni de la Construcció. El curs té una durada de 40 hores i les classes s'impartiran a la Seu Vella de Lleida els dimarts i dijous de 16 a 20 hores. Us adjuntem el programa del curs.

COELL ha previst dues dates possibles per començar: Finals de maig i tot juny. O bé, a finals d'agost i tot setembre.

Si n'esteu interessats, hauríeu de fer la preinscripció precisant quin dels dos calendari us escau. Amb totes les preinscripcions COELL determinarà el calendari final d'impartició. Formalitzeu la vostra preinscripció i informeu-vos-en abans del 15 de maig tot trucant al 973 23 21 66 Sra. Anna Verdú.


La Mesa Sectorial de la Construcció organitzarà una Jornada sobre Rehabilitació abans de l’estiu

La Mesa Sectorial de la Construcció, integrada per la Federació de Gremis de la Construcció (FGC); el Gremi de Constructors de les Terres de Lleida (GCOLL); el Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Lleida; el Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Lleida i l’Associació de Promotors - Constructors d’Edificis de Lleida, organitzarà abans de l’estiu una Jornada sobre Rehabilitació per aprofundir en la nova Llei de Rehabilitació d’Habitatges. En aquest esdeveniment hi prendran part tots els agents del sector de la construcció, des d’aparelladors, arquitectes, constructors, etc.


Pla d’acció consensuat per reactivar el sector de la construcció

El sector de la construcció ha fet front comú per reclamar al govern espanyol un pla de xoc d'inversió pública de 9.000 milions en els propers tres anys. Segons el president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Juan Lazcano, aquesta inversió permetria crear 162.000 llocs de treball, així com altres mesures de "desregulació" per donar sortida a un estoc de 650.000 vivendes buides que estrangula el sector i retornar bona part d'aquests diners a l'Estat en forma d'impostos de cotitzacions. Aquestes propostes s'incloeun en un pla d'acció consensuat per reactivar el sector, que s'ha donat a conèixer el 7 de maig a la seu de CEOE a Madrid durant la presentació del saló Construmat, que enguany se celebrarà entre el 21 i el 24 de maig a Barcelona i que aplegarà més de 600 empreses.

El sector, que assumeix els errors per la tendència alcista dels preus, considera que la construcció continua sent imprescindible per sortir de la crisi i crear feina. En aquest sentit, el president de la CNC assegura que "No es podrà recuperar l'ocupació si no es recupera la construcció." Per això, ha dit, des de "l'enveja sana" al sector de l'automòbil, Lazcano ha reclamat al president del govern espanyol que convoqui una cimera amb el sector en el marc de Construmat.

El president de la patronal, a més, reclama que qualsevol ajuda "seria oportú dedicar-la al sector". En aquesta línia, ha reclamat un pla de xoc amb una inversió pública en infraestructures de 1.500 milions d'euros el 2013, 3.000 milions el 2014 i 4.500 milions el 2015, de manera que es crearien 18 llocs de treball nous per milió invertit, i això permetria generar 162.000 llocs de treball en tres anys. Segons Lazcano, es tracta d'una inversió "modesta".

Entre el 2007, abans de la crisi, i el 2012 la construcció de vivenda nova ha passat de 700.000 cases a 70.000. Al sector s'han destruït gairebé milió i mig de llocs de treball. La inversió en obra pública ara és gairebé 6 vegades menor i el nombre de constructores desaparegudes arriba a 170.000.


Programa ICEX de participació en Licitacions Internacionals – convocatòria 2013

El programa ICEX de Participació en Licitacions Internacionals – Convocatòria 2013 té per objectiu donar suport a la participació de petites i mitjanes empreses en projectes a l’exterior mitjançant el finançament de part de les seves despeses de preparació, presentació i seguiment d’ofertes tècniques en concursos o licitacions internacionals. El programa s’adreça a empreses d’enginyeria i consultoria i contractistes de projectes industrials i civils. El programa està limitat a licitacions en els àmbits de les infraestructures del transport; les energies renovables; el medi ambient i les tecnologies de la informació i les comunicacions. S’ha de tractar de concursos o licitacions oficialment convocats, tant públics com privats. Les ofertes a presentar susceptibles de ser recolzades són: projectes clau en mà; subministrament de béns d’equip a mida i assistències tècniques lligades a projectes d’inversió concrets. El programa no és aplicable a projectes de control i supervisió d’obra.


75a. Conferència Euroconstruct els dies 13 i 14 de juny a Copenhague

La capital danesa acollirà els dies 13 i 14 de juny la 75a. Conferència Euroconstruct, organitzada pel Copenhaguen Institute for Futures Studies. En aquesta conferència es presentaran els previsions per al període 2013-2015 a partir de les dades aportades pels 19 països del grup per als sectors d’habitatge, no residencial, rehabilitació i enginyeria civil. Una part del programa estarà dedicada ales ciutats com a demandants de construcció, a la qual diferents experts exposaran com els fenòmens de concentració urbana a la Xina i Llatinoamèrica estan incidint en el mercat. La ciutat europea, tot i estar ja consolidada, està entrant en una nova fase de demanada, de la mà de les noves exigències de mobilitat i d’eficiència energètica. El programa i les inscripcions estan a http://www.euroconstruct.dk


Pla Estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació i la regeneració i renovació urbanes 2013-2016

El BOE ha publicat el 10 d'abril de 2013 el Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla Estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació urbanes 2013 -2016.

Els successius plans estatals d'habitatge han tingut com elements comuns fomentar la producció d'un volum creixent d'habitatges, amb ocupació de nous sòls, i apostar per la propietat com a forma essencial d'accés a l'habitatge. La crisi econòmica ha posat de manifest la necessitat de reorientar les polítiques en aquest àmbit. Per això, aquest nou Pla, per al període 2013-2016, se centra a potenciar el lloguer, incentivar la rehabilitació amb criteris de sostenibilitat i apostar per la regeneració urbana. Tot això, d'acord amb criteris d'austeritat i eficiència.

El Pla es concreta en aquests programes: 1.- Programa de subsidiació de préstecs convinguts. 2.- Programa d'ajuda al lloguer d'habitatge. 3.- Programa de foment del parc públic d'habitatge de lloguer. 4.- Programa de foment de la rehabilitació edificatòria. 5.- Programa de foment a la implantació de l'informe d'avaluació dels edificis. 6.- Programa per al foment de ciutats sostenibles i competitives. 7.- Programa de suport a la implantació i gestió del Pla.

Les ajudes del Pla es gestionaran pels òrgans competents de les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla en execució dels convenis de col•laboració que subscriguin amb el Ministeri de Foment.

Amb l'objectiu d'atraure finançament privat a l'execució del Pla, es procurarà actuar mitjançant entitats col•laboradores o mitjançant altres formes de col•laboració publicoprivada. Referent a això, cal destacar que l'article 7.2 e) inclou entre els que poden actuar com a entitats col•laboradors a les Societats l'objecte social és l'adquisició i promoció d'actius immobiliaris de naturalesa urbana per al seu lloguer, com ara les SOCIMI-societats anònimes cotitzades d'inversió en el Mercat Immobiliari.

NOTÍCIES GREMI DE CONSTRUCTORS DE LES TERRES DE LLEIDA

El Gremi de Constructors celebra la seva 36a. Festa Patronal en honor a Sant Antoni de Pàdua el proper 14 de juny

El Gremi de Constructors de les Terres de Lleida celebra el divendres dia 14 de juny la 36a. edició de la seva Festa Patronal en honor a Sant Antoni de Pàdua. L’acte, que constarà de visita i sopar en lloc encara per determinar, comptarà amb l’assistència de personalitats rellevants de l’àmbit social i institucional. En els propers dies ampliarem la informació d’aquest esdeveniment.


GCOLL sol•licitarà a la Delegació del Govern l’efectiu compliment de la Llei de Morositat

El Gremi de Constructors ha presentat un document al Delegat del Govern el 8 de maig per tal que faci exigible el compliment de la Llei de Morositat tant per part de l’Administració com per part de les empreses, segons la decisió, presa en el si del darrer comitè executiu del Gremi, celebrat el 29 d’abril

NOTÍCIES ASSOC PROMOTORS-CONSTRUCTORS DE LLEIDA

Mesa municipal per al Foment i la Garantia del Dret a l’Habitatge

Després que ho fes el Gremi de Constructors de les Terres de Lleida (GGOLL), l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Lleida i comarques també ha entrat a formar part de la Mesa municipal per al foment i la garantia del dret a l’habitatge que impulsa l’Ajuntament de Lleida. Aquesta mesa ha de servir per ajudar persones vulnerables i evitar desnonaments, essencialment, tot posant a disposició de la ciutadania el major nombre possible d’habitatges socials. D’altra banda, també servirà per travar la creació de protocols i actuacions entre tots els membres de la Mesa en casos de desnonament i per elaborar un registre de famílies desnonades o en risc de ser-ho.


Constituïda la comissió de seguiment de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB)

Ha quedat constituïda la Comissió de seguiment de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB). La delegació estarà formada pels ministeris d'Economia i Hisenda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Banc d'Espanya (BE) i el Banc Central Europeu (BCE). El conegut com a banc dolent compta amb 50.400 milions en actius.

Us informem que APCE-Lleida hi té participació en aquesta comissió a tarvés de FECAPCE i, per tant, podem donar resposta als dubtes dels associats d’APCE-Lleida davant qualsevol qüestió del SAREB. Contacteu amb nosaltres adreçant-vos a la Sra. Ester Rossell erossell@coell.org 973 23 21 66.

NOTÍCIES ASSOC. PROV. DE FABRICANTS D'ARIDS I FORMIGONS

Miquel Gruas, reelegit president del Gremi d’Àrids de Lleida

Miquel Gruas Bardina, actual president de l’Associació Provincial de Fabricants d’Àrids i Formigons de Lleida, ha estat reelegit en el seu càrrec en el decurs de l’Assemblea General de l’ens celebrada el 19 d’abril. D’altra banda, com a novetat, es va acordar un canvi d’estatuts per fixar la durada en quatre anys dels càrrecs de l’Associació.

Gruas va manifestar que el col•lectiu està fent front a la crisi amb gran resiliència ateses les xifres en descens des de fa més de quatre anys, alhora que va concretar que “esperem estar al final del pitjor període registrat pel nostre sector”. Així mateix, va subratllar que el sector ha traslladat a l’Administració la necessitat de que l’obra pública estigui més repartida en el conjunt del territori.

En el decurs de l’acte es van donar a conèixer les dades del sector dels àrids de Catalunya de l’any 2012. La demarcació lleidatana va comptar amb una producció d’àrids de 4.142.565 tones, un 18,5 menys respecte l’any anterior. Aquest percentatge coincideix amb la variació interanual registrada a Catalunya (18,5%). La caiguda de la producció s’atribueix a la manca de demanda.

D’altra banda, es va donar a conèixer el contingut de l’Ordre TES/421/12 de 12 de desembre relativa a l’aplicació pràctica de la revisió anual de les fiances de restauració, a càrrec de la Sra. Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials a Lleida de Territori i Sostenibilitat. Aquesta nova normativa ha estat ben rebuda pel sector atès que ara els avals de restauració de graveres i pedreres s’ajustaran al risc real i suposarà un alliberament d’avals innecessaris.

També es van analitzar casos pràctics de càlculs d’imports de les fiances de restauració a càrrec del Sr. Josep Artur Ribes, responsable de l’OGAU a Lleida i el Sr. Albert Bringué, tècnic d’aquest organisme. Per la seva part, el Sr. Antonio Moreno Perales, cap de la Secció d’Activitats Radioactives i Extractives i Energia, va presentar l’informe de la situació de la mineria a la demarcació. La cloenda de la jornada va anar a càrrec del Sr. Pere Palacín, Director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial.

NOTÍCIES GREMI DE MESTRES PINTORS DE LLEIDA

Miquel Àngel Soro, president del Gremi de Pintors de Lleida, elegit president d’ANSPI

En el decurs de l’assemblea de la Federación Nacional de Empresarios Pintores (ANSPI), celebrada el passat 19 d’abril va ser elegit nou president de l’entitat el president del Gremi de Mestres Pintors de Lleida, Sr. Miquel Àngel Soro.


24a Diada del Pintor Català a l’Estartit el dia 1 de juny

El Gremi de Mestres Pintors de les Terres de Lleida prendrà part en la 24a. edició de la Diada del Pintor Català que se celebrarà el proper 1 de juny a l’Estartit.

El programa de la jornada és el següent:

10.30 h – Esmorzar de benvinguda al Passeig Marítim de l’Estartit.

12.00 h –Excursió marítima en catamarà amb visió submarina a les Illes Medes.

14.30 h – Dinar de Germanor a l’Hotel Medes II.

Les persones interessades a prendre part en aquest acte poden adreçar-se a la Sra. Esther Rossell trucant al 973 23 21 66 erossell@coell.org

NOTÍCIES GREMI DE CERAMISTES DE LLEIDA

Reunió del Gremi de Ceramistes de Lleida

El Gremi de Ceramistes de Lleida va reunir-se el passat 26 d’abril per posar damunt la taula, entre d’altres qüestions, la sol•licitud a Hispalyt per entrar en aquest col•lectiu (la decisió es coneixerà el proper 23 de maig en el si del comitè executiu d’aquesta associació). Així mateix, es va posar de relleu la necessitat de fer itinerant la seu del Gremi de Rajolers de Catalunya per tal d’optimitzar recursos.


El buscador de solucions Tèrmiques amb blocs Termoarcilla

El socis de l’associació de Ceramistes ja podeu consultar aquest article dins l’apartat de notícies del web de COELL: http://www.coell.org/node/2089

COELL

Seguiu el dia a dia de COELL a Twitter i Facebook

COELL, en un esforç per adaptar-se a les exigències comunicatives actuals marcades per l’evolució constant que imposen les noves tecnologies, disposa ja d’un compte de Twitter (@coell_org) i de Facebook (COELL). Feu-vos-en seguidors i coneixeu de primera mà totes les informacions i novetats que diàriament se succeeixen a la Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida.


Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de COELL (www.coellprevencio.com)

Els socis de COELL ja podeu consultar les novetats relatives a l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals consultant el web www.coellprevencio.com. Com ja sabeu, podeu gaudir dels avantatges del nou servei que COELL us ofereix en matèria d’assessorament en prevenció de riscos laborals. Set anys després de l’entrada en vigor de la Llei 31/1995 de Prevenció de riscos laborals (PRL) i com a conseqüència de determinades insuficiències en el seu contingut i a la presència de certs problemes que dificultaven la seva aplicació s’ha dictat la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la PRL.

Per mes informació adreceu-vos a COELL de 9 a 14 hores. Si voleu també podeu trucar al telèfon 973-232166 Ext. 452 o be per correu electrònic a: prl@coell.org

 
INFO FISCAL

Declaració Renda 2012 - QUI ESTA OBLIGAT A DECLARAR?

COELL us recorda que ja està en marxa el període per a presentar la Declaració de la Renda 2013. Qui està obligat a declarar?:

- Amb caràcter general,
  • Els contribuents que obtinguin rendiments del treball que superin els 22.000,00.-€ anuals quan els rendiments provinguin d’un sol pagador.
  • Els contribuents que obtinguin rendiments del treball que superin els 11.200,00.-€ anuals en les següents supòsits:

* Quan procedeixin de més d'un pagador, si la suma de les quantitats procedents del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, superi la xifra de 1.500,00.-€ anuals.
* Quan es tracti de pensionistes amb varies pensions les retencions de les quals no s’hagin practicat d’acord amb les determinades per l’Agència Tributaria, prèvia sol•licitud del contribuent a l’efecte, mitjançant el model 146.
* Quan s’hagin percebut pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts.
* Quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retindré
* Es percebin rendiments del treball subjectes a tipus fitxe de retenció.

  • Els contribuents que hagin set titulars de bens immobles d’us propi diferent a l’habitatge habitual i del sòl no edificat, les rendes imputades juntament amb els rendiments derivats de Lletres del Tresor i l’import de les subvencions per a la l’adquisició d’habitatges de protecció oficial o de preu taxat, sigui superior a 1.000,00.-€ anuals.
  • Contribuents que hagin obtingut guanys patrimonials no subjectes a retenció o ingrés a compte, l’import total del qual, o conjuntament amb els rendiments íntegres del treball, del capital o d’activitats econòmiques, sigui superior a 1.000,00-€ anuals.
  • Rendiments íntegres del capital mobiliari (dividends d’accions no exempts, interessos de comptes, de dipòsits o de valors de renta fixa...) i guanys patrimonials (guanys derivades de reemborsaments de participacions en Fons d’inversió, premis per la participació en concursos o jocs, ...), sempre que hagin estat sotmesos a retenció o ingrés a compte i la seva quantia global no superi la quantitat de 1.600,00.-€ anuals.
  • Els contribuents que hagin obtingut pèrdues patrimonials en quantia igual o superior a 500,00.-€.
  • Els contribuents titulars d’activitats econòmiques, incloses les agrícoles i ramaderes, sigui quin sigui el mètode de determinació del rendiment net, sempre que els rendiments íntegres junt amb els del treball i del capital, així com el dels guanys patrimonials sigui superior a 1.000,00.-€ anuals.
  • Els contribuents que hagin realitzat aportacions a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat, planes de pensions, plans de previsió assegurats, plans de previsió social empresarial, assegurances de dependència, o mutualitats de previsió social amb dret a reducció de la base imposable i que desitgin practicar la corresponen reducció.
  • Els contribuents titulars de immobles arrendats (pis, locals, places de pàrquing) dels rendiments totals, exclusivament procedents dels citats immobles, o conjuntament amb els rendiments del treball, del capital mobiliari, d’activitats econòmiques i guanys patrimonials excedeixin de 1.000,00.-€ anuals.

Els contribuents que vulguin beneficiar-se de l’aplicació de les següents deduccions o reduccions hauran de presentar la declaració,

* Deducció per inversió en habitatge habitual.
* Deducció per compte-habitatge.
* Deducció per doble imposició internacional.

ÚLTIMES NOTICIES

El govern renova la Formació Professional per revitalitzar l'ocupació

El govern ha aprovat dos acords per renovar la Formació Professional amb l'objectiu de revitalitzar l'ocupació. Es tracta del tercer pla d'FP que s'anirà desplegant al llarg dels pròxims quatre anys a Catalunya. Amb la nova FP es vol millorar la competitivitat de les empreses i la capacitació de l'alumnat.

El nou pla de l'FP vol formar als futurs treballadors segons les necessitats que tingui cada empresa . Per això, les empreses i els agents socials participaran en el disseny de la formació acadèmica que donen els centres d'FP per adaptar-los a la demanda del moment. A més, es vol que l'alumne passi tant per les aules com per les empreses per formar-se.

Aquest és un model que ja funciona a Alemanya i a Àustria però que a Catalunya es troba en un estat molt embrionari, ja que només unes poques especialitats aposten per posar en relació els sectors productius i els estudiants.

Un altre punt clau del nou pla és que la nova FP s'obrirà a un ventall molt més ampli de gent, perquè es puguin reciclar al llarg de tota la seva vida laboral. Per tant, no només estudiaran els joves, sino que l'FP s'obre a tot tipus de gent des de treballadors que vulguin perfeccionar la seva formació, a aturats que necessitin ampliar els seus coneixements per trobar una feina. I perquè puguin accedir als estudis reglats d'FP s'eliminaran les traves administratives.

La nova formació professional també facilitarà que la gent acrediti els anys d'experiència professional per tenir alguna titulació i poder continuar estudiant. La Generalitat s'ha marcat el repte d'anar estenent aquest model, perquè, el que ara és una excepció, el 2016 es converteixi en norma.


Comença a moderar la destrucció d'ocupació en el sector privat

Les dades de l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre del 2013 indiquen que l'ocupació continua ajustant i s'acosta als nivells de 2002, situant la taxa d'atur en el 27,16%. Tanmateix, CEOE i CEPYME volen destacar l'augment-per tercer trimestre consecutiu-de l'ocupació entre els empresaris sense treballadors en més de 22.000 persones. A més, subratllen que la destrucció d'ocupació en el sector privat ha començat a moderar-se, frenant la caiguda interanual fins al 3,8%, davant el 4,3% del trimestre anterior.

En aquest context, CEOE i CEPYME consideren que cal seguir apostant per mesures de flexibilitat en el mercat laboral, així com altres que impulsin l'activitat econòmica i dinamitzen el marc regulador, per tal de millorar la competitivitat de la nostra economia, asseient així les bases perquè les empreses espanyoles tornin a generar ocupació el més aviat possible quan s'iniciï la recuperació de l'activitat.

En la seva anàlisi de les dades publicades avui, assenyalen que l'ajust de l'ocupació pública acumula sis trimestres consecutius, amb una caiguda de 71.400 ocupats el primer trimestre. Els assalariats amb contracte indefinit han anotat un descens en aquest període (118.400), tot i que la caiguda ha estat més elevada entre els assalariats amb contracte temporal, en 194.400 persones. Els treballadors per compte propi també han disminuït, en 9.900 persones, encara que cal destacar que els empresaris sense assalariats o treballadors independents augmenten per tercer trimestre consecutiu, en 22.100 persones.

La població activa ha baixat en el primer trimestre, en 85.000 persones, i la taxa interanual ha baixat fins al -1,0%. Aquesta caiguda de la població activa ha evitat un increment major de l'atur, que va pujar en 237.400 persones, de manera que la xifra total de desocupats se situa en 6.202.700 persones. Així, la taxa d'atur ha augmentat fins al 27,16%.

Per sectors, l'ocupació ha caigut en tots els sectors, destacant el descens de l'ocupació en els serveis, en 170.500 persones, tot i que la Setmana Santa d'aquest any va ser al març. El nombre d'aturats augmenta també en tots els sectors, excepte en la construcció. Pel que fa a aquest últim sector, pot haver-se produït un transvasament d'aturats d'aquest sector al col • lectiu de desocupats que van perdre la feina fa més d'un any. D'altra banda, el nombre d'aturats que busquen la primera feina ha baixat en 1.200 persones.

 
 

Per qualsevol consulta relacionada amb aquest butlletí, si us plau, adreceu-vos a: info@coell.org

© COELL | CONTACTE