Apunt a l'Associat
Juliol 2014
Núm. 77
NOTÍCIES Asociació empresarial de la fusta

El Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona, obre la convocatòria del 2014 per la concessió i lliurament dels Guardons Anells de la Fusta

Aquests guardons es recuperen després d’haver estat concedits en XV edicions (del 1.992 al 2006). Els guardons tenen l’objectiu d’oferir públic reconeixement a persones, empreses o entitats que s’hagin distingit per la seva contribució a divulgar, dignificar i promocionar el coneixement, l’ús i els oficis de la fusta, en totes les seves vessants des de l’origen, el bosc i les activitats forestals, la seva transformació i l’aplicació o realització final en espais interiors (moble, hàbitat, decoració, indústria…) i exteriors (paisatge, urbanisme, arquitectura), com també en accions intangibles (a escoles i centres de formació, innovació, recerca i investigació)”

 S’oferiran anualment en quatre modalitats diferents:

 

 • ANELL DE LA FUSTA a accions, iniciatives o projectes al voltant de la gestió del bosc: actuacions forestals, foment de plans i estratègies d’aprofitament, conservació, estudi o divulgació del patrimoni forestal.

   

 • ANELL DE LA FUSTA al disseny i creació en fusta: mobles, objectes, aplicacions o productes per a l’hàbitat, interiorisme, nous estils de vida, oci, esport i cultura, etc.

   

 • ANELL DE LA FUSTA a la prescripció i/o realització d’obres arquitectòniques, basades en nova construcció, rehabilitació o restauració d’edificis, elements o espais d’ús comú o privat significatius

   

 • ANELL DE LA FUSTA a accions de divulgació, recerca, promoció, informació, formació o altres projectes comunicatius relacionats amb noves aplicacions de la fusta, els seus usos i propietats, impuls als variats oficis del sector, formació, exposicions, etc. a través de qualsevol canal, suport o format.

   

  Els guardons es lliuraran en el decurs de la Nit de la Fusta, el proper dia 24 d’octubre.


El CENFIM promou una jornada sobre comerç electrònic adaptat a l’hàbitat

El Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (CENFIM) va organitzar, el passar dia 8 de juliol, al Clúster Tèxtil Moda de Catalunya,   una jornada sobre comerç electrònic (e-commerce) dedicada especialment al sector de l’hàbitat. La cita està prevista per aquest dimarts. La jornada s’adreçava a aquells  propietaris i directius d’empreses que operin –o vulguin operar a curt termini– a través d’Internet o que vulguin explorar les possibilitats d’aquest canal per a la seva empresa.

Els ponents van ésser: Jordi Pascual, director d’e-commerce de Banc de Sabadell; Toni Zaragoza, responsable de màrqueting i investigació de mercats a CENFIM; Liliana Marsan, responsable del departament d’Estudis de Catelem España; Rocío Martínez, community manager al projecte Hàbitat 2.0 de CENFIM; i Serge André Graveleau, director d’operacions a Girard-Agediss. Van  exposar aspectes sobre la gestió dels pagaments en un comerç online, el consumidor online de productes per a la llar, les tendències de consum en comerç electrònic, la integració de les xarxes socials en l’atenció al client o la gestió logística de l’e-commerce del sector de l’hàbitat.

El comerç electrònic és l’únic que en aquests anys de crisi econòmica ha crescut de manera continuada. Les grans empreses cada vegada prenen més posicions davant aquest canvi i, a la vegada, des del sector de l’hàbitat han sorgit projectes innovadors que provoquen un canvi de paradigma en la comercialització.


La patronal de l’hàbitat celebra el 25è aniversari apostant per la internacionalització

La Federación de Asociaciones Patronales del Sector Industrial del Hábitat (FEDERHÁBITAT) ha celebrat aquest mes de juny la seva assemblea general anual, en la qual ha aprovat les comptes de l’últim exercici i ha posat un èmfasi especial en la internacionalització del sector per contrarestar la paralització del mercat espanyol. Els resultats del 2013 confirmen que les vendes exteriors de mobles han arribat als 1.600 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte l’any anterior. Una tendència que es manté durant el primer trimestre del 2014, quan les exportacions de mobiliari han facturat 381 milions d’euros.

Aquestes xifres s’han publicat coincidint amb el 25è aniversari de FEDERHÁBITAT, que ha aprofitat l’aniversari per reivindicar el paper de les organitzacions empresarials. El seu president, José Blasco, creu que el sector té per davant “molts reptes encara no resolts, com ara el tancament d’empreses, la pèrdua de treballadors, les dificultats per aconseguir finançament o la millora de la competitivitat i la productivitat”. Al seu entendre, la millor recepta és seguir enfortint la indústria de l’hàbitat i aprofitar les poques oportunitats que es presentin”.


Canvi de tendència al sector del moble

Un informe de l’Instituto Tecnológico del Mueble, la Madera, el Embalaje y Afines (AIDIMA) recull que el sector del moble a l’Estat espanyol ha facturat 3.716 milions d’euros durant l’any 2013. Un volum que, juntament amb altres factors, representa un punt d’inflexió que deixa entreveure una tendència a l’alça per als propers mesos.

L’estudi conclou que el nivell de facturació actual representa un canvi de tendència perquè esquiva les caigudes de dos dígits –registrades tant el 2011 com el 2012– i, a la vegada, incrementen les exportacions en un més d’un 10%. Les vendes a l’exterior han suposat gairebé el 40% del total, arribant a facturar més de 1.400 milions durant l’últim any.

Segons AIDIMA, el creixement de les exportacions està associat a l’especialització dels fabricants en nous nínxols de mercat d’àmbit internacional. Entre aquestes noves oportunitats de negoci destaquen, sobretot, els anomenats mercats contract (mobliliar per a col·lectivitats i ús públic), com ara l’equipament per a hostaleria i oci, l’equipament per a educació o l’equipament urbà

NOTÍCIES COL.O. DECORADORS DISSENYADORS

Missió inversa amb Kazakhstan per al sector de l’interiorisme i la decoració del 30 de setembre al 4 d’octubre a Lleida

Atesa l’elecció de la ciutat d’Astana com a seu de l'Expo 2017 basada en la "energia del futur" obre tot un conjunt de possibilitats en molts sectors (gestió hotelera, construcció, logística, infraestructures, construcció d'hospitals) i, en previsió de la construcció d’hotels de ciutat d'alta gamma a Almaty, Astana, Atirau i Aktau, Cambra de Comerç de Lleida organitza del 30 de setembre al 4 d’octubre una missió inversa amb Kazakhastan on es convidarà una selecció de distribuïdors / Consultors / Arquitectes especialitzats amb el Contract de Kazakhstan amb l’objectiu d’incrementar la presència dels productes catalans en aquest mercat. El mercat objectiu d’aquest distribuïdor són projectes d’interiors per hotels / restaurants / palaus / hospitals / escoles / universitats  i oficines, proporcionant una solució completa per el dissenys d’interiors. Estaríem parlant de llums, terres, tèxtil, mobiliari, col·lectivitats, sofàs, accessoris i complements. Per a més informació adreceu-vos al Sr. Jordi Quejido jquejido@cambralleida.org 973 23 61 61


Mesures preventives enfront de les altes temperatures en el sector fusta-moble

Durant el període estival, les altes temperatures no només afecten al nostre ritme diari, sinó que poden afectar directament a la nostra activitat laboral. És per això que, si durant les hores de treball tens sensació de calor, has de conèixer què factors afecten a les condicions ambientals òptimes per treballar i quines mesures preventives són aplicables per garantir la teva seguretat i salut.
La temperatura corporal òptima s'estima entorn als 37°C, per mantenir-la el cos humà està dotat de mecanismes termoreguladors capaços de guanyar o perdre calor en funció de l'entorn.

Què és el CONFORT TÈRMIC?

Quan l'organisme manté el seu equilibri tèrmic, és a dir, la seva temperatura interna es manté dins dels límits fisiològics normals, sense que sigui necessari realitzar ajustos d'adaptació al medi ambient en el qual es troba el/la treballador/a.

En aquestes situacions, existeix una sensació de calor, que és el que s'entén per disconfort tèrmic, que pot produir malestar i afectar al desenvolupament de les tasques. Quan els mecanismes no són suficients per mantenir la temperatura interna, s'entra en un estat d'estrès tèrmic que pot provocar esgotament, deshidratació, insolació, enrampades, desmais i hipertèrmia.

FACTORS QUE MODIFIQUEN LES CONDICIONS AMBIENTALS DELS LLOCS DE TREBALL
Les condicions ambientals en la sector de la fusta i el moble són diverses, a causa de l'ampli nombre de processos productius que ho integren, des de l'obtenció de la fusta en empreses forestals en què es treballa a la intempèrie, fins al processament de la fusta en les indústries de primera transformació i de segona transformació on les tasques es realitzen a l'interior d'instal·lacions compostes per naus tancades i zones obertes de recepció de matèria primera o sortida de productes finals.Els principals factors que modifiquen les condicions ambientals en els llocs de treball són: · Temperatura ambiental.


· Humitat relativa de l'aire.


· Velocitat de l'aire. La presència de vent col·labora en la dissipació de la calor corporal. A major velocitat del vent, menor temperatura percebuda.
· Presència d'altres condicions climàtiques (p.i. pluja).

· La intensitat i la durada de l'exposició a la calor.

· Producció de calor metabòlica (intensitat de l'activitat física).
· Resistència tèrmica o capacitat aïllant de la vestimenta.
· Característiques pròpies dels individus, com l'edat, el pes, l'altura, l'estat físic o de salut, la capacitat d'adaptació, el consum de medicaments, etc.

RECOMANACIONS DIRIGIDES Als TREBALLADORS DEL SECTOR DE LA FUSTA I EL MOBLE

· Informa't i forma't sobre els riscos i mesures preventives relacionades amb la temperatura.
· Coneix els símptomes i afeccions generats per condicions tèrmiques adverses i l'aplicació de primers auxilis.

 

· Realitza una correcta a climatització conforme a l'esforç físic realitzat.· Fes ús de l'ajuda mecànica per reduir o eliminar l'esforç físic.

· Redueix el temps d'exposició, amb pauses, adequació d'horaris i rotacions.
· Fes ús de roba habilitada per a l'activitat, incloses les proteccions específiques.
· Per als descansos i pauses utilitza els locals i refugis aclimatats en instal·lacions i boscos, respectivament.

· Presa begudes amb freqüència durant el treball per aclimatar l'organisme.

· Notifica el perill davant situacions extremes amb falta d'aclimatització.

· Assisteix als controls periòdics i específics de la vigilància de la salut.

MESURES PREVENTIVES DE CONTROL

En considerar la calor com a contaminant físic s'ha d'actuar implantant mesurades d'actuació segons el punt d'aplicació:

Control sobre el focus emissor:

· Automatització de processos amb la finalitat de minimitzar el temps d'exposició a ambients tèrmics extrems.· Aïllament mitjançant materials absorbents de calor de: carcasses de maquinària que tanca motors, canonades de líquids calents, coberta de la nau industrial...· Extraccions localitzades situades el més a prop possible del focus.· Manteniment de les màquines i eines per garantir l'òptim funcionament.

Control sobre l'ambient:· Ventilació general per evitar l'escalfament de les instal·lacions.
· Moviment de l'aire permet millorar la temperatura ambienti.
· Protecció contra la radiació mitjançant materials reflectors i el pintat de parets exteriors de colors suaus i brillants amb poca absorció de la calor.
Control sobre l'individu:

· Crear ambients confinats i estables tèrmicament: ús de cabines amb aire condicionat en llocs de control del procés presents en serradors, fàbriques de taulers i maquinària com a tractors forestals i carretons elevadors.
· Reducció del temps d'exposició: incloure períodes de descans, rotació del personal, evitar treballs exteriors en períodes estivals de 12h a 17h

· Limitació del nombre de treballadors exposats.
· Utilització d'equips de protecció individual (roba adequada, ulleres, protectors solars).
· Reducció de la intensitat de l'activitat.

· Adequació de bons hàbits d'alimentació i hidratació.

· Control mèdic.

· Informació, formació i consulta del personal.

COELL

COELL analitza la jubilació de l'autònom

COELL ha organitzat una nova edició de CAFÈ COELL per aprofundir en "La jubilació de l'autònom: com podem garantir la nostra pensió". En el decurs de la conferència, que ha anat a càrrec del Sr. Alfons Rubio, responsable del Departament de pensions-cotitzacions de Banasegur, s'ha analitzat la problemàtica que suposa per als autònoms abordar la pensió de jubilació i de la necessitat de tenir una previsió per garantir el futur.


COELL tramita la vostra inscripció al Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya (REA)

La Llei 32/2006, de 18 d’octubre, i el Reial Decret 1109/2007, de 24 d’agost, que la desenvolupa, estableixen que tota empresa que tingui intenció d’intervenir en un procés de contractació o subcontractació en el sector de la construcció ha d’estar inscrita prèviament al Registre d’Empreses Acreditades de Catalunya (REA). Han de constar-hi totes les empreses amb domicili social a Catalunya que vulguin ser contractades o subcontractades per treballar en una obra de construcció. Així mateix, s’han d’inscriure en aquest Registre les empreses incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquesta normativa que desplacin treballadors a Espanya quan la seva primera prestació de serveis s’hagi de dur a terme en l’àmbit territorial de Catalunya. Si voleu que COELL us en tramiti la inscripció contacteu amb la Sra. Cristina Quintana (973 23 21 66) o envieu un correu electrònic a rea@coell.org.  


COELL a la secció dominical PLAÇA PÚBLICA del diari LA MAÑANA

El  diari LA MAÑANA ha estrenat la nova secció dominical plaça pública en la qual veus especialitzades del món de l’empresa i de la universitat de Lleida analitzaran amb precisió temes d’actualitat. COELL també hi estarà representada amb l’objectiu i en aquest sentit, el President de COELL, Joan Simó, valora positivament la iniciativa de Plaça Pública al ser una porta oberta que convida a la reflexió i a l'anàlisi detallada de temes que afecten directament a la realitat diària del teixit empresarial. COELL valora poder prendre part en aquest espai de divulgació per, en primer lloc, aprofundir en les matèries concretes que afecten a l'empresa de Lleida i, en segon terme, per posar de relleu els valors que regeixen la raó de ser del nostre ens, que no és altre que el de promoure i defensar els interessos de gremis, autònoms i petites i mitjanes empreses del nostre territori, en resposta a les seves necessitats d'acord amb el desenvolupament social, natural i econòmic del seu entorn.

 
INFO FISCAL
ÚLTIMES NOTICIES

RD 418/2014 de 6 de juny pel qual es modifica el procediment de tramitació de les reclamacions a l’Estat per salaris de tramitació

Dijous dia 19 de juny va entrar en vigor la norma abans esmentada, publicada al BOE núm. 147, de 18 de juny de 2014, la qual deroga el Reial Decret 924/1982, de 17 d’abril (BOE núm. 114, de 13 de maig de 1982), modificat pel Reial Decret-Llei 20/2012, de 13 de juliol (BOE núm. 168, de 14 de juliol de 2012). Tal com consta a l’Exposició de Motius del RD 418/2014, es tracta d’un procediment per al cobrament de la quantitat equivalent al import dels salaris que el treballador hagi deixat de percebre com a conseqüència d’un judici per acomiadament declarat improcedent. Factors com les modificacions normatives que hi ha hagut o l’increment experimentat en els terminis necessaris per poder emetre una sentència, han fet necessari implementar determinants canvis que detallarem a continuació i que pretenen agilitzar la tramitació de les reclamacions dels salaris de tramitació en judicis per acomiadament, en els casos en que se’n hagi de fer càrrec l’Estat. 

Per a més informació: Enllaç


Reial Decret-Lleial 8/2014, de 4 de juliol de 2014, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, competència i l’eficiència

En data 5 de juliol de 2014, ha entrat en vigor el Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol de 2014, d’aprovació de mesures urgents per al creixement,competència i l’eficiència, que modifica, en part, la Llei 35/2006 de l’IRPF. Es modifiquen  les retencions i ingressos a compte per a l’any 2014, per practicar pel que fa a les activitats professionals.

Resulta, per tant, el següent:

1r Retenció del tipus d’IRPF del 21%, règim general establert.

2n Retenció del tipus reduït d’IRPF del 9%, en l’any d’alta d’inici de les activitats, i en els dos següents sempre que no s’hagi exercit cap activitat en l’any anterior.

3r Retenció del tipus reduït d’IRPF del 15 %, quan:

a)  en l’exercici anterior els rendiments íntegres derivats de l’activitat professional obtinguts pel contribuent siguin inferiors a 15.000 €, sempre que, a més
b)  aquests rendiments representin el 75 % de la suma dels seus rendiments íntegres d’activitats econòmiques i del treball.

Per a l’aplicació del tipus de retenció reduït del 15 %, els contribuents cal que comuniquin al pagador dels rendiments aquesta circumstància, mentre que el pagador  estarà obligat  a conservar la comunicació degudament signada.

Per a més información consulteu el següent enllaç: Enllaç


Resolució EMO/1460/2014, de 12 de juny, per la qual s’aproven les bases reguladores del programa d’ajuts a inversions empresarials d’alt impacte i se’n fa pública la convocatòria per a l’any 2014

- La quantitat màxima destinada al programa d'ajuts a inversions empresarials d'alt impacte és de 3.000.000 euros, aplicats a la partida pressupostària D/7025/7700001/662.
L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2014 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.
-
Termini de presentación de de sol·licituds per obtenir els ajuts a inversions empresarials d'alt impacte que preveu aquesta convocatòria és el següent: des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC fins al 9 d'octubre de 2014.

Tipologia dels projectes subvencionables.

ACCIÓ pot atorgar ajuts per a la realització de projectes d'inversió realitzats a Catalunya que es considerin d'alt impacte. Es consideraran projectes d'alt impacte els projectes d'inversió, tant d'empreses ja establertes a Catalunya com d'empreses no establertes, amb les següents característiques:

a) Projectes de creació d'ocupació dels següents tipus:

- Centres de Serveis, especialment aquells d'àmbit internacional, entesos com aquells centres que concentrin serveis i processos interns per a les empreses o centres de treball d'un mateix grup empresarial, o bé centres amb activitats de serveis.

- Centres de decisió d'àmbit supraregional, entesos, en aquest cas, com a centres que necessàriament hauran d'anar lligats a una seu social establerta a Catalunya que tingui capacitat decisòria sobre les funcions i estratègia de l'empresa o grup d'empreses a nivell suprarregional.
 
- Projectes Industrials, entesos com a projectes amb activitats de producció de béns mitjançant l'assembltge o la transformació de matèries primes.

- Centres Logístics, entesos com a centres amb activitats de distribució. També aquells centres que addicionalment puguin desenvolupar tasques de manipulació i les fases finals d'acabament de producte.

- Centres de R + D + i, que desenvolupin activitats de Recerca, Desenvolupament o innovació.

b) Projectes d'inversió empresarial en actius fixes, que incorporin una nova activitat o una diversificació significativa de la seva activitat corrent.

c) Projectes de creació d'ocupació i d'inversió empresarial en actius fixos amb les característiques que s'han definit en els apartats a) i b) anteriors.

d) Projectes de Recerca i Desenvolupament. Als efectes d'aquestes bases:

Es consideren recerca industrial les activitats destinades a l'adquisició de nou coneixement, que exploren la possible aplicació de noves tecnologies en la generació de nous productes o processos o per obtenir una millora substancial en productes, processos o serveis existents. Inclou la creació de components en sistemes complexos que són necessaris per a la investigació industrial, en especial per a la validació genèrica d'una determinada tecnologia o aplicació d'una tecnologia, però excloent la fabricació de prototips o demostradores finals dels nous productes, processos o serveis previstos a l'apartat següent.

Es considera desenvolupament experimental l'adquisició, la combinació, la configuració i l'ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, pensant en l'elaboració de plans i estructures o dissenys de productes, processos o serveis nous, modificats o millorats. Podrà incloure, per exemple, altres activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos i serveis. Entre les activitats podrà incloure l'elaboració de projectes, dissenys, plans i altres tipus de documentació sempre que no vagi destinada a usos comercials.

S'inclou, així mateix, el desenvolupament de prototips i projectes pilot que es puguin utilitzar comercialment quan el prototip sigui per necessitat, el producte comercial final i la seva fabricació sigui massa onerosa per al seu ús exclusiu amb fins de demostració i validació. ACCIÓ determinarà la despesa subvencionable que cal considerar en aquests casos.

Són també subvencionables la producció i l'assaig experimentals de productes, processos i serveis, sempre que no es puguin emprar o transformar de manera que es puguin utilitzar en aplicacions industrials o per a fins comercials.

No s'inclouen dins el concepte de desenvolupament experimental les modificacions habituals o periòdiques realitzades en productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, encara que les modificacions puguin representar millores.

Una mateixa despesa només es podrà presentar a una de les tipologies de projectes que s'han definit.

En tots els casos, els projectes han de ser econòmicament i tecnològicament sòlids, que generin riquesa i ocupació estable i de qualitat.


2.2 Els projectes elegibles hauran de complir, com a mínim, algun dels requisits següents:


1) Pels projectes de creació d'ocupació, en funció de la tipologia del projecte la creació mínima de:


a) 50 nous llocs de treball en projectes de Centres de Serveis.


b) 15 nous llocs de treball en projectes de Centres de Decisió d'àmbit supraregional.


c) 15 nous llocs de treball en projectes Industrials.


d) 25 nous llocs de treball en projectes de Centres Logístics.


e) 8 nous llocs de treball en projectes de Centres de R+D+i.


2) Pels projectes d'inversió empresarial, 3 milions d'euros de despesa mínima acceptada en actius fixes materials i immaterials realitzades durant el període d'execució del projecte.


3) Pels projectes de creació d'ocupació i d'inversió empresarial en actius fixos s'hauran de complir els requisits establerts als apartats 1) i 2) anteriors.


4) Pels projectes de R+D, un import mínim de despesa acceptada de 1M d'euros.


Beneficiaris i requisits


3.1 Poden ser beneficiàries dels ajuts previstos en aquesta Resolució les empreses amb ànim de lucre amb establiment operatiu a Catalunya que portin a terme projectes com els que es descriuen a la base 2 de l'annex d'aquesta Resolució, tret de les empreses amb projectes de serveis a les persones, de comerç al detall i del sector immobiliari.

En el cas de projectes de creació d'ocupació, tampoc seran beneficiàries d'aquests ajuts les empreses que hagin iniciat processos de reestructuració que impliquin Expedients de Regulació d'Ocupació d'Extinció o que hagin tancat centres de treball a Catalunya en els darrers dos anys.

En base al que estableixen aquests Reglaments queden fora d'aquesta línia els següents ajuts:

a) Els ajuts a empreses que operin en els sectors de la pesca i l'aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 875/2007 del Consell.

b) Els ajuts a les empreses dedicades a la producció primària dels productes agrícoles

c) Els ajuts a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles en els casos següents:

- Quan l'import de l'ajut es determini en funció del preu o la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.
- Quan l'ajuda estigui supeditada a que una part o la totalitat de la mateixa es repercuteixi als productors primaris.

d) Els ajuts en favor d'activitats en el sector del carbó.


La Llei 13/2014, de 14 de juliol, de transformació del Fons per al Finançament de Pagaments a Proveïdors

Mitjançant aquesta Llei, i una veure completada l'última fase del Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors, es procedeix a modificar el seu règim jurídic per adaptar-lo a la nova situació, assumint per l'Administració General de l'Estat la gestió i la tresoreria resultant. No obstant això és de destacar que en la disposició final primera es procedeix a la modificació del Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual es s'aprova el Text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic. L'objecte de la modificació és limitar la facultat de l'Administració per ampliar el termini de trenta dies previst per a l'aprovació de les certificacions d'obra o dels documents que acreditin la conformitat amb el que estableix el contracte. aquesta ampliació de termini s'ha de fixar en el contracte o en alguns dels documents que regeixin la licitació, sempre que l'esmentat termini que s'ampliï no sigui manifestament abusiu segons el que estableix l'article 9 de la Llei 3/2004, de 29 de desembre per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

L'article modificat és l'article 216 que queda amb la redacció següent:

"... Sense perjudici del que estableixen els articles 222.4 i 235.1, l’Administració haurà d'aprovar les certificacions d'obra o dels documents que acreditin la conformitat amb el que disposa el contracte dels béns lliurats o serveis prestats dins els trenta dies següents al lliurament efectiu dels béns o prestació del servei, excepte acord exprés en contra establert en el contracte i en algun dels documents que la licitació, sempre que no sigui manifestament abusiu pel creditor en el sentit de l'article 9 de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials (...) "


Modificació de la Llei de Responsabilitat Mediambiental

El principal objectiu de la Llei 11/2014, de 3 de juliol, per la qual es modifica la Llei 26/2007, de 23 d'octubre, de responsabilitat mediambiental, és reforçar els aspectes preventius de la Llei, simplificar i millorar certs aspectes de la seva aplicació i realitzar la transposició de l’article 38 de la Directiva 2013/30/UE sobre la seguretat de les operacions relatives al petroli i al gas mar endins.

Les principals novetats introduïdes són les següents:

- S'amplia l'àmbit d'aplicació a les obres públiques d'interès general competència de l'Administració General de l'Estat.

- S'introdueix una nova competència a l'Administració General de l'Estat consistent en exigir l'adopció de mesures de prevenció, evitació i reparació que procedeixin quan es tracti d'obres públiques d'interès general de la seva competència.

- S'afegeix un nou article perquè les autoritats competents adoptin mesures per impulsar la realització voluntària d'anàlisi de riscos mediambientals.

- Es modifica l'article 24, relatiu a la constitució d'una garantia financera obligatòria, establint que els operadors han de comunicar a l'autoritat competent la constitució de la garantia financera a què vinguin obligats i el seu quantia. Abans la quantia la fixava l'autoritat competent.

- S'inclou entre els subjectes garantits a la persona o entitat titular de les instal·lacions on es realitzi l'activitat.

S'estén l'exempció de constitució de garantia financera obligatòria als operadors de les activitats que s'estableixin reglamentàriament atenent seu escàs potencial de generar danys mediambientals i baix nivell de accidentalitat.

A més, mitjançant la disposició final primera, es modifica la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera, establint que la regulació continguda en els articles 4, 11, 15 i 20 sobre emplaçaments i distàncies que en el Reglament d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses s'estableix, no és aplicable a les instal · lacions de tractament d'aigües, instal· lacions de depuració d'aigües residuals, instal · lacions dessalinitzadores i dessalinitzadores, sempre que aquesta qüestió hagués estat objecte d'anàlisi i correcció, si escau, mitjançant les mesures procedents d'acord amb les millors tècniques disponibles o que s'ajustin al que respecte determini l'avaluació ambiental o, si s'escau, l'autorització ambiental integrada corresponent o títol administratiu equivalent.

La Llei va entrar en vigor el passat dia 5 de juliol de 2014.


Catalunya avança la consolidació de la recuperació econòmica

Foment del Treball constata que els indicadors d'activitat més recents apunten a la consolidació de la recuperació a Espanya i Catalunya, amb l'impuls de la demanda interna i les millores al mercat laboral. A més, es constata que el canvi de tendència cap a una pauta de creixement de l'activitat econòmica es produeix un trimestre abans a Catalunya que en el conjunt de l'economia espanyola. Alhora, a diferència del global d’Espanya, tant la demanda interna com el saldo exterior han augmentat a Catalunya.

 

En l’Informe de Conjuntura corresponent al mes de juliol de 2014, Foment plasma que, durant el segon trimestre de l'any, les perspectives de recuperació i creixement econòmic es mantenen, principalment per a les economies avançades, i en particular per a l'economia europea, encara que amb diferents matisos entre països. En aquest context, és d’especial importància la contundent intervenció per part del BCE que ha deixat els tipus d'interès de referència en mínims històrics. A més, són rellevants les mesures de caràcter extraordinari amb la finalitat de fomentar el crèdit cap a l'economia real i millorar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària. Tot això permet que la devaluació interna duta a terme per les diferents economies de la Zona Euro sigui més beneficiosa.

 
FORMACIO

Últimes places! Cursos on line 100% subvencionats

COELL posa al teu abast la següent oferta formativa telemàtica 100% subvencionada amb l'objectiu de donar sortida a donar resposta a les necessitats d'autònoms i treballadors.
Les accions formatives que COELL oferirà properament són les següents:

Per a autònoms:
· COMERÇ EXTERIOR - 60 HORES
· GESTIÓ DE COSTOS - 40 HORES

Per a autònoms i Treballadors del Règim General:

· ESTRATÈGIA I COMUNICACIÓ EMPRESARIAL - 60 HORES
· GESTIÓ DE COSTOS - 40 HORES
· GESTIÓ ECONÒMICO-FINANCERA - 40 HORES
· DIRECTIVO DIGITAL - 30 HORES
· MÀRQUETING EMPRESARIAL - 60 HORES
· GESTIÓ D'EQUIPS - 40 HORES

Per a més informació i formalitzar la vostra inscripció, adreceu-vos al Departament de Formació (M. Jose i Sònia) 973 232166  o  envieu un e-mail a : mjfarre.formacio@coell.org / sroig.administracio@coell.org

 

Per qualsevol consulta relacionada amb aquest butlletí, si us plau, adreceu-vos a: info@coell.org

© COELL | CONTACTE